Естетичне оформлення страв


Технологічний процес приготування страв закінчується його оформленням та відпусткою. Красиво оформлена страва збуджує апетит, зосереджує увагу людини на майбутній їжі та покращує її засвоєння.





Оформлення страви в значній мірі залежить від поєднання гарнірів за формою і величиною нарізки продуктів, смаком і кольором. Зазвичай вибирають гарніри приблизно подібною величини та розмірів. Наприклад, гарнірам для холодних страв зазвичай надають форму букетиків: нарізану зелену цибулю, моркву і картоплю, нарізані кубиками, зірочками, кружечками. До великих порційних шматків звичайно подають грубо нарізані гарніри.



https://m.youtube.com/watch?v=qcU5AfnMQHc

Іншим важливим елементом при оформленні страв є вміле поєднання гарнірів за кольором. Гарніри добре гармонують між собою, коли вони розташовуються в порядку світлового спектру: червоний, оранжевий, жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий тощо. Наприклад, при оформленні відвареної риби біля неї можна укласти гарнір в наступній послідовності: зелений горошок), жовтий (картопля), помаранчевий (морква), червоний (помідори). Різноманітність продуктів при оформленні підкреслюють гармонією контрастів. Червоний колір (помідори), зелений (зелена цибуля), фіолетовий (червонокачанна капуста), помаранчевий (морква) тощо. 

Продукти повинні гармоніювати між собою не тільки за кольором, але і за смаком. Темно-червоні соуси поєднуються за кольором і смаком зі смаженим м'ясом, білий соус — з домашньою птицею, рожевий томатний і білий — з рибою.

Велике значення при оформленні страви має посуд, в якому подають їжу. Він повинен бути без відбитих країв, щербин і тріщин. Борта посуду не повинні повністю закривати хпродукти. У цьому випадку в поєднанні з яскраво оформленими гарнірами страва буде мати особливо привабливий вигляд.

Смакові якості їжі багато в чому залежать і від її температури. Одні страви смачні тільки в гарячому вигляді, інші в холодному. Встановлено, що гарячі страви (супи та другі) у момент споживання повинні мати температуру не нижче 55-60°, холодні супи — 10-12°, холодні страви — 12-15°.

Для того щоб підтримати цю оптимальну температуру, посуд перед відпуском гарячих страв підігрівають до 30-40°, а перед відпусткою холодних страв охолоджують до 12-15°.